Jordfästning
Förrättningen i sin korthet går oftast på följande sätt:
- Preludium
- Psalm
- Jordfästning
- Psalm
- Postludium
Jordfästningen är en gudstjänst. Man kommer på förhand överens om detaljerna kring blomsterhälsningar, musik, blommor mm. med den präst och kantor som förrättar jordfästningen.
Jordfästningen hålls vanligen 2-3 veckor efter dödsfallet. Sjundeå svenska församling ordnar jordfästningar i Sjundeå kyrka på fredagar och lördagar kl. 10-14. Kontakta församlingskansliet (tel. 09 2525 1125 eller sjundea.svenska@evl.fiÖppna länk i ny flik) för att boka en jordfästningstid.
Kistbegravning
Vid en kistbegravning förs kistan från kyrkan till graven genast efter jordfästningen. Då behövs vanligen 6 personer som bärare. I begravningsföljet går de anhöriga närmast kistan.
Kremering
Om den avlidne skall kremeras, brukar man följa kistan ut ur kyrkan till begravningsbyråns bil efter att jordfästningsceremonin är slut. Den avlidne förs därefter till krematoriet, och efter att askan är färdig kan man reservera en tid för urnebisättning. Om man så önskar, kan man begrava eller strö ut askan på egen mark eller på annat ställe där man fått lov av markägaren att göra detta.
De anhöriga kommer överens med begravningsbyrån om de själva hämtar urnan från krematoriet eller om begravningsbyrån transporterar urnan till församlingen.
Blomsterhälsningar
Blommorna kan placeras vid kistan antingen i början eller slutet av jordfästningen. Det är också möjligt att lägga ner dem vid graven efter ceremonin.
Minnesstunden
Minnesstunden kan ordnas i församlingens utrymmen, i den avlidnas eller de anhörigas hem eller på någon annan plats. Vid minnesstunden läser man upp kondoleansadresser och kommer ihåg den avlidne på olika sätt. För församlingsmedlemmar är det gratis att använda församlingens utrymmen i samband med jordfästningen. Ifall man vill dekorera utrymmet med församlingens borddukar uppbärs en avgift av detta. Prästen och kantorn deltar i minnesstunden om de anhöriga så önskar och kommer överens om det på förhand.
Urnebisättning
Urnebisättningen sker i närvaro av de närmaste anhöriga vid en på förhand överenskommen tidpunkt tidigast två veckor efter jordfästningen. Den avlidnes aska måste få sin slutliga förvaringsplats på en enda plats (dvs. askan får ej delas för att spridas ut på olika ställen) senast ett år efter att kremeringen skett. De anhöriga kommer överens med begravningsbyrån om de själva hämtar urnan från krematoriet eller om begravningsbyrån transporterar urnan till församlingens utrymmen.
Kyrkvaktmästaren är med vid urnebisättningstillfället. Vid urnans gravläggning kan man hålla en bönestund vid graven. En präst kan delta vid tillfället om man så önskar. Ta kontakt med församlingskansliet för att boka tid för urnebisättning.
