Livets fester och begravning

Kyrkan finns där för dig vid stora och viktiga tillfället i livet -  vid livets fester och begravning.

Dop, konfirmation, bröllop, välsignelse av äktenskap, bön för registrerat partnerskap och välsignelse av hemmet är glädjefyllda stunder i livet. Då ber vi tillsammans för ett nytt skede i livet och firar tillsammans med nära och kära.

Kyrkan stöder också i sorgen då någon dött och välsignar personen på den sista resan.

Alla helgons dag

Alla helgons dag firar vi på den lördag som infaller mellan 31.10 och 6.11.

Under alla helgons dag minns vi våra avlidna. Vi pryder och tänder ljus på gravarna. Tillsammans bildar ljusen och lyktorna ett hav som lyser upp novembermörkret. I församlingarna bjuder man in anhöriga till dem som dött under året till en minnesgudstjänst där man läser upp namnen på de döda och tänder ljus för dem.

Två teman

Helgdagen har traditionellt sett två teman. Helgen är både alla helgons dag och de avlidnas minnesdag. Det som ursprungligen var två på varandra följande helgdagar har sammanslagits till alla helgons dag.

Både kristenhetens martyrer och alla övriga som avlidit i tron på Kristus är föremål för åminnelse. Ordet ”heliga” syftar inte endast på de avlidna. Alla som tillhör Kristus är heliga. I tron är de delaktiga i den osynliga gemenskapen med helgonen.