Skolelever

Lär känna din hemkyrka

År 2005 firade kyrkan i Finland 850-års jubileum och inom barnarbetet syntes det här som projektet ”Lär känna din hemkyrka”.

Vi har fortsatt med traditionen nu i över tio år och kommer också i år att bjuda in ettorna till ”Änglavandring”, treorna till ”Akustik i kyrkan” och femmorna till ”Medeltid i kyrkan”. På det här sättet vill vi presentera kyrkan som en kyrkohistorisk byggnad, en del av vår historia – på ett barnvänligt sätt.

I Änglavandringen får barnen via små och större ängladockor, och via målningarna i taket, bekanta sig med vår gamla stenkyrka och alla de gamla föremål som finns i den. Vi går omkring och upplever kyrkan med alla våra sinnen; hörsel, syn, känsel, lukt och smak.

I treornas "Akustik i kyrkan" lyssnar vi tillsammans på kyrkans olika ljud; på kyrkklockor, orgel, flygel och vår egen röst. Hur låter vi i kyrkan, hur låter kyrkotystnaden?

I femmornas "Medeltid i kyrkan" förflyttas vi tillbaka i tiden, till medeltiden, till en kyrka där munkar och nunnor rör sig, prästen mässar på latin och ”folkets Bibel” är målad på väggarna.

För att alla årskurser i skolan ska få sin egen församlingskontakt bjuds förskolan och årskurserna 2, 4 och 6 till Påskvandring i Capella inför påsken.

Välkommen till din hemkyrka!

Inför skolstarten

Lill-Julle och kyrkråttan Råttis

Lill-Julle och kyrkråttan Råttis undrar hur det är att gå i skolan.

Vad kan man behöva ha med i skolväskan? Får man allt man behöver i skolan av läraren? Det kan vara mycket man funderar på då man ska börja i första klassen.

Råttis tror att man också kan behöva ett metspö i ryggsäcken...och en gammal ostbit att gnaga på, ifall om att man plötsligt blir väldigt nervös. Lill-Julle tror att man nog klarar sig bra bara man har någon trygg liten pryl med sig som kan trösta en om man börjar känna sig osäker, ett gosedjur till exempel.

Då kommer lillängeln Miranda farande på sin cykel, plingar i ringklockan och säger: ”Inte behöver ni vara oroliga! Allt ordnar sig nog och det är jätteskoj i skolan, det har jag hört! Dessutom är ju Gud alltid med er! Tjolahopp och hej! Vi ses!”

I nästa stund förvinner hon iväg på cykeln.

Råttis och Lill-Julle står förvånade kvar och tänker: Visst har hon rätt, inte behöver vi vara oroliga. Nu ska vi ha roligt och njuta av fina sommaren och sen ska vi ha skoj i skolan.

Barn på änglavandring i kyrkan.