Hyppää sisältöön

Att bli medlem i kyrkan

När du vill bli medlem i kyrkan kan du antingen gå till pastorskansliet i din församling. Du kan också fylla i den blankett som finns på internet under länken: Bli medlem i kyrkan.Öppna länk i ny flik

  • Om du inte tidigare varit medlem i kyrkan blir du döpt när du blir medlem. I Finland döps många barn när de är små. De blir då medlemmar i kyrkan.
  • Om du tidigare varit medlem i kyrkan, men skrivit ut dig blir du inte döpt på nytt. Det räcker att du på nytt vill bli medlem i kyrkan.
  • Om du tidigare hört till någon annan kristen kyrka skall du bekänna evangelisk-lutherska kyrkans tro. Om du vill hör till evangelisk-lutherska kyrkan kan du inte samtidigt höra till en annan kyrka.

Barnen hör till samma kyrka som deras föräldrar. Om bara den ena föräldern hör till kyrkan skall föräldrarna tillsammans besluta om barnen skall höra till kyrkan eller inte.

Ett barn som är 12 år eller äldre kan bli medlem i kyrkan fast föräldrarna inte är det. Om man är under 18 år skall man ha tillstånd från båda föräldrarna för att bli medlem i kyrkan.