Sjundeå begravningsplats

Kalansgränden , 02570 Sjundeå kby

Sjundeå begravningsplats

Sjundeå gravgård är belägen invid Sankt Petri kyrka.

Begravningsplatsen har utvidgats i olika etapper. År 2000, anlades ett urnegravområde och år 2016  en minneslund.

Sjundeå hjältegravsområdet

Hjältegravsområdet invigdes på De stupades dag den 15 maj 1949. Gravminnesmärken gjordes av skulptören Uuno Luoma. Det finns 81 hjältegravar i Sjundeå; 34 i vinterkriget fallna och 47 som stupade i fortsättningskriget. Därtill är det några stupade Sjundeåbor begravna på andra orter.

I gravsminnesmärken finns inhuggen text: För fosterlandet - Isänmaan puolesta". Sjundeå hjältegravar ligger på området VIII i Sjundeå gravgården.

Mitt emot hjältegravarna finns en minnessten där man kan tända ljus för anhöriga begravda på annan ort.

Hjältegravsområdet på sommaren

Avskedsrum

År 2009 genomfördes en grundlig restaurering av kyrkan, då också ett nytt servicehus byggdes. I servicehuset finns ett avskedsrum vars fönster är beklätt med textilkonstnären Helena Vaaris konstverk ”Kyyneleet” (Tårar).

Urnegravområdet och minneslunden

Urnegravområdet och minneslunden har designats av Pekka Huttunen. Urnegravområdet ligger i närheten till församlingshemmet bakom minneslunden. Urnegravområdet anlades år 2000 och minneslunden år 2016.

Minneslund

Bild: Minneslunden

Personer begraven i Sjundeå gravgård

• Bengt Olof Lille (1807-1875), Sjundeå församlings kyrkoherde (1840-1875), doktor i teologi, professor i kyrkohistoria.
  • Charlotta Lönnqvist (1815-1891), Aleksis Kivis välgörare som inhysade Kivi i Fanjunkars torp år 1864-1871.
  • Konstnär Karl Olof Moberg, (1865-1929)

Charlotta Lönnqvists grav

Svidja gravgård

Förutom Sjundeå gravgård finns det ocskå Svidja gravgård på Svidja slotts område. Den där gravgården är familjen Wrede af Elimäs privata gravplats. Sjundeå församlingar tar inte hand om Svidja slotts gravgård.

Parkering

Begravningsplatsens och kyrkans parkeringsplats är belägen invid församlingshemmet. Fordonstrafik är förbjuden på gravplatsen. Parkering framför kyrkan är förbjuden med undantag för servicetrafik till servicehuset.

WC

Toaletter finns i församlingshemmet och i servicebyggnaden. Församlingshemmets toaletter är öppna under kansliets öppettider och servicebyggnades toaletter på sommartiden.

Handikapptoalett
Parkering
Toalett
Handikapp