Sjundeå begravningsplats

Kalansgränden , 02570 Sjundeå kby

Sjundeå begravningsplats

Sjundeå gravgård är belägen invid Sankt Petri kyrka.

Begravningsplatsen har utvidgats i olika etapper. År 2000, anlades ett urnegravområde och år 2016  en minneslund.

Sjundeå hjältegravsområdet

Hjältegravsområdet invigdes på De stupades dag den 15 maj 1949. Gravminnesmärken gjordes av skulptören Uuno Luoma. Det finns 81 hjältegravar i Sjundeå.

Mitt emot hjältegravarna finns en minnessten där man kan tända ljus för anhöriga begravda på annan ort.

Hjältegravsområdet på sommaren

Avskedsrum

År 2009 genomfördes en grundlig restaurering av kyrkan, då också ett nytt servicehus byggdes. I servicehuset finns ett avskedsrum vars fönster är beklätt med textilkonstnären Helena Vaaris konstverk ”Kyyneleet” (Tårar).

Personer begraven i Sjundeå gravgård

Bengt Olof Lille (1807-1875), Sjundeå församlings kyrkoherde (1840-1875), doktor i teologi, professor i kyrkohistoria.

Charlotta Lönnqvist (1815-1891), Aleksis Kivis välgörare som inhysade Kivi i Fanjunkars torp år 1864-1871.

Konstnär Karl Olof Moberg, (1865-1929)

Svidja gravgård

Förutom Sjundeå gravgård finns det ocskå Svidja gravgård på Svidja slotts område. Den där gravgården är familjen Wrede af Elimäs privata gravplats. Sjundeå församlingar tar inte hand om Svidja slotts gravgård.

Parkering

Begravningsplatsens och kyrkans parkeringsplats är belägen invid församlingshemmet. Fordonstrafik är förbjuden på gravplatsen. Parkering framför kyrkan är förbjuden med undantag för servicetrafik till servicehuset.

Parkering
Handikapp

Lokaler och platser i närheten

S:t Petri kyrka